Je bent hier:

FOS Open Scouting is er niet alleen voor straffe verhalen rond het kampvuur. Er moet ook plaats zijn voor een serieus gesprek. Wist je dat 38% van de jongeren kampt met psychische problemen?

Mentaal welzijn is belangrijk voor iedereen. Niet alleen mensen met psychische problemen moeten ondersteund worden. Mentaal welbevinden staat evengoed voor het openbloeien en het kunnen benutten van je talenten.  

Samen veerkrachtig? Wat kan je doen?  

Een beetje tegenwind? Veerkrachtige mensen laten zich niet snel van de wijs brengen. Ze hebben het vermogen om verder te gaan, ook als het even tegenzit. Gelukkig is veerkracht geen persoonlijke eigenschap. Je kan er dus aan werken, samen met de groep.  

Creëer een topsfeer!  

Teamwerk werkt! Door in te zetten op informele momenten, teambuildingsactiviteiten of individuele gesprekken zorg je voor een sterkere groepssfeer en een omgeving waarin iedereen elkaar kan vertrouwen. 

Jullie zijn helden maar geen superhelden.  

Als tak- of eenheidsleiding kan je nooit alles weten of alles zien. Je bent dus niet verantwoordelijk voor iedereen. Luisteren is vaak al goud waard. Kunnen vertellen lucht op. Zie je dat iemand zich terugtrekt? Maak hier een momentje tijd voor vrij en durf het gesprek aan te gaan. Een perfect gesprek voeren is onmogelijk, fouten maken mag. Awel formuleerde alvast 6 handige luistertips!  

Samen hulp zoeken 

Voer je een gesprek, benadruk dan steeds je rol als vertrouwenspersoon. Vraag ook na of ze willen dat je samen met hen de ouders informeert of andere organisaties. Aan heel wat hulpinstanties kan je anoniem om advies vragen.  

Ga samen met je leden aan de slag!  

Noknok bedacht heel wat leuke, creatieve & groepsbindende activiteiten voor jeugdbewegingen. Inspiratie voor +16 jarigen kan je vinden via fitinjehoofd. Ook FOS Open Scouting stelt een aantal spelen ter beschikking. Vraag ze aan via [email protected]  

Speltip van FOS 11e-22e De Boekaniers: 

Spel_rond_emoties_voor_Bevers_Zeehonden_Welpen.pdf

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken