Wat?

De Afrikaanse varkenspest is sinds het najaar van 2018 uitgebroken in het zuiden van de provincie Luxemburg. De varkenspest heeft voor ons als mens geen schadelijke gevolgen maar wij kunnen het wel zeer gemakkelijk verspreiden (via vervoer, kledij, schoenen,…).


Gevolgen voor het zomerkamp 2019 en verder?

De uitbraak gaat ook gepaard met een paar ongewenste gevolgen voor jullie, de eenheden. Alles hangt af van waar jullie (zomer)kamp plaatsvindt. Het gebied waar de Afrikaanse Varkenspest zich bevindt, kan je op deze kaart terugvinden. 
De getroffen eenheden voor 2019 zijn reeds op de hoogte gesteld.
De kampen die plaatsvinden binnen de driehoekszone 'Bouillon- Libramont- Vaux-sur Sûre' worden aangeraden te verplaatsen.
Volg extra updates hier.

Dat gebied blijft hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd voor 2020 én misschien zelfs 2021. Het principe is dat de geïnfecteerde zone tot 9 maanden na datum nog steeds geïnfecteerd kan zijn, het duurt 9 maanden voor het virus verdwenen is. Dat wil zeggen dat men telkens wanneer men een nieuw geïnfecteerd everzwijn vindt met 9 maanden vooruit kijkt om toegang tot de zone te verbieden.

Er zijn 4 zones afgebakend met elk hun specifieke maatregelen: 

  • De paarse kern- en bufferzone

In deze zone werden besmette kadavers gevonden en wordt dus de besmette perimeter. Jeugdkampen worden in deze zone helaas verboden.

  • De zwarte versterkte observatiezone

In de zwarte zone is het toegestaan om in de bossen te gaan hoewel er vermoedelijk toch bossen zullen afgesloten worden. Het kamp kan doorgaan indien de kampbaas of terreinuitbater een toestemming aangevraagd heeft voor jullie kamp voor 28/02/2019 (reeds verstreken). Check dus zeker of de kampuitbater beschikt over deze goedkeuring.

  • De blauwe waakzaamheidszone

Hier is in principe geen gevaar voor bossen te betreden en kan het kamp eventueel doorgaan. Ligt je kampplaats toch dichtbij de paarse zone? Dan is het wel zo dat er extra controles kunnen plaatsvinden en sommige bossen niet toegankelijk zullen zijn.


Zoektocht naar een nieuwe kampplaats

Lig je in de getroffen zone en zoek je een nieuwe kampplaats?
Er is een platform 'SOS Zomerkamp' ontwikkeld waar je je kamp kan melden en iedereen die hulp kan verschaffen je kan contacteren.
Ook boeren, eigenaars, jeugdkampen... kunnen zich aanmelden als ze nog terreinen/gebouwen/plaats ter beschikking hebben.

Daarnaast zijn er ook de klassieke websites waarop je kan zoeken:

Ook diegene die getroffen worden in 2020 kijken best uit naar een alternatieve kampplaats.

 

Buitenlands kamp

Ook in het buitenland zijn er gebieden waar de Afrikaanse Varkenspest heerst en er besmettingsgevaar is. Getroffen gebieden in Europa kan je hier bekijken.

 

Heb je nood aan meer informatie of hulp om te zoeken?
Mail: [email protected]
Telefoon: 09/245.45.86
 

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken