Het burgerlijk aansprakelijkheidsrecht bepaalt dat degene die door zijn fout of nalatigheid aan een ander schade veroorzaakt, deze schade moet vergoeden. Hij of zij is hiervoor aansprakelijk, maar slechts als er én een fout is, én schade, én een oorzakelijk verband tussen beiden.
Je bent als leid(st)er verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid tegenover derden, niet tegenover leden of andere leid(st)ers. Wanneer je niet intentioneel schuld hebt aan een ongeval, kan je je beroepen op de rechtsbijstandverzekering.

Voor de strafrechtelijke aansprakelijkheid kan je je niet verzekeren. Pleeg je dus een inbreuk op de wet ben je hier altijd zelf volledig aansprakelijk voor. Een vereniging kan niet aansprakelijk worden gesteld voor een misdrijf dat wordt gepleegd door een leid(‘st)er of lid van een organisatie. Steek je dus over door het rood licht of rij je rond met 8 kinderen in een auto met 5 zitplaatsen ben jij hier zelf strafrechtelijk voor aansprakelijk.

Niet gevonden wat je zoekt?