We gaan op buitenlands kamp, wat nu?

Trekken door de Alpen, zeilen op Zeelands water, vrijwilligerswerk in Roemenië, een culturele onderdompeling in Italië, ... Het zijn maar enkele van de vele mogelijkheden die het buitenland te bieden heeft. Nieuwsgierig hoe groen het gras aan de overkant is? Op zoek naar iets anders? Dan is een kamp over de landgrenzen heen zeker iets voor jullie. Een buitenlands kamp is een groot avontuur, maar het brengt ook extra uitdagingen met zich mee. FOS Open Scouting kan je helpen om van dit grote avontuur een groot succes te maken. Hieronder vind je alles om aan de slag te gaan.

Hoe krijgen we goedkeuring van FOS Open Scouting om te vertrekken?

1. Eerst en vooral meld je het kamp via foskampen.be

Deadlines voor deze meldingen zijn respectievelijk 19 februari voor de paasvakantie en 1 mei voor zomervakantie!

2. Vervolgens vragen we je via mail om een volledig kampprogramma door te sturen. Deze onderwerpen we aan een grondige analyse:

• Per dag vermeldt het programma een overnachtingsplaats met adres en contactgegevens
  • Er is een programma met uitgewerkte activiteiten per dagdeel
  • Er zijn concrete praktische voorbereidingen (contactpersonen, reserveringen, verzekeringen, vervoer, begroting,...)
  • Er wordt voldoende rekening gehouden met mogelijke risico’s en gevaren en hoe daar mee om te gaan.

3. Wanneer we jullie kamp definitief goedkeuren, dan sturen we jullie een internationaal scoutspasspoort op en geven we ook de digitale goedkeuring via foskampen.be.

Nuttige info en handige links

• Infoboekje 'Op buitenlands kamp': een product van onze eigen ploeg internationaal. Van A tot Z overinfoboekje blk de organisatie van een buitenlands kamp. Te verkrijgen op ons nationaal secretariaat.
  • Buitenlandskamp: Zoek je nog een kampplaats in het buitenland? Neem dan zeker een kijkje op deze site. Naast een handige zoekfunctie voor kampplaatsen, vind je hier  ook een link naar landenfiches, vol handige weetjes over je land van bestemming!
  • Wegwijzer: Wegwijzer vzw is een onafhankelijk reis-informatiecentrum voor jongeren. Bij hen kan je terecht met concrete vragen en vind je een gigantische bibliotheek vol reisverslagen, gidsen en landkaarten. Daarbovenop geven ze uitstekende workshops om je buitenlands kamp te organiseren. Eenheden van FOS Open Scouting krijgen gratis toegang tot hun site en korting op die workshops! Mail internationaal@fos.be voor meer info!
  • Youth in action: is een initiatief van JINT vzw. Het stimuleert en ondersteunt de internationale uitwisseling en samenwerking van jongeren en jeugdorganisaties in Europa. Dit doen ze aan de hand van heel mooie financiële subsidies!
  • Wiki pagina ‘op kamp in het buitenland
  • Kamiel: vertelt je welke paperassen je vóór je vertrek in orde brengt.
  • Bouworde vzw: organiseert bouwkampen in het buitenland. Je komt terecht op niet-toeristische locaties waar je enkele weken intensief samenleeft met de lokale bevolking en je handen uit de mouwen steekt. Daarbij logeer je niet in hotels, maar wel op het project. Je leert een land en cultuur zo op een andere manier kennen!
  • Jongerengids ‘Op reis gaan’: een boekje met handige tips en tricks. Vraag een exemplaar aan via internationaal@fos.be jongerengids
  • Gostrange: Deze site maakt je gratis en voor niks wegwijs in de waaier aan mogelijkheden voor Vlaamse jongeren om een interculturele ervaring te beleven in het buitenland.
  • International scouting en guiding centres:
  • Kampplaatsen: Ben je op zoek naar overnachtingsplaatsen? Dan bieden deze sites misschien wat hulp:
  • Internationaal café
  • Met een organisatie op kamp: We vinden het hoe dan ook waardevoller om zelf je buitenlands kamp te organiseren. Wens je om een reden toch te opteren voor een kant-en-klaar kamp? Dan heb je alvast deze organisaties:
  • Ploeg Internationaal: Onze vrijwilligers staan dag en nacht klaar om jullie vragen te beantwoorden. Zij hebben nog heel wat meer info en hulptools om jullie buitenlands kamp optimaal voor te bereiden. Stuur gerust een mailtje naar internationaal@fos.be!

Niet gevonden wat je zoekt?