Je bent hier:

Binnen het Solidariteit Op Maat (SOM)-systeem kan je kiezen tussen verschillende mogelijkheden. Je kunt gebruik maken van SOMkort, korting op het lidgeld of het SOMfonds, korting op kampen, materialen en activiteiten.

SOMkort - korting op lidgeld

SOMkort - 1/3 korting op het nationale lidgeld

Voor sommige ouders is inschrijvingsgeld nét een stap te veel om hun kind of jongere bij jullie in te schrijven. Voor andere ouders is het misschien onmogelijk om het (hele) bedrag te betalen. Nu niet, maar misschien ook niet binnen een paar maanden. Je kunt je dus inbeelden dat het voor een bepaalde groep kinderen en jongeren onmogelijk is of wordt gemaakt om aan jullie werking deel te nemen.

Om jullie toch de kans te geven deze ouders aan te spreken, hen te overtuigen hun kind toch bij jullie in te schrijven én zelf geen schrik te moeten hebben voor de eenheidsfinanciën kunnen jullie een korting aanbieden waarbij deze leden slechts 1/3 van het nationale lidgeld betalen!

Aan de slag met SOMkort 

Beslis in het begin van het werkjaar met je (A)EL ploeg of met de hele eenheidsraad welke kinderen volgens jullie recht hebben op een korting. Je kunt dit gewoon in het online administratiesysteem aangeven bij de inschrijving door het aan te vinken bij de betrokken leden. Op deze manier betalen ze minder.

Hier vinden jullie een brief om het bestaan van SOMkort te communiceren naar ouders en leden. Twijfel je toch nog over wie je kan aanspreken om gebruik te maken van de korting en hoe je er met ouders over spreekt, klik dan even door naar praten over SOM.

Wat niet?

1/3 van het officiële lidgeld' is niet gelijk aan een derde van jullie lidgeld. Vraagt je eenheid normaal €60? Dan wordt dit na korting maximaal €40 euro. Maximaal, want ook de eenheid kan overwegen om zelf nog een extra korting aan te bieden. Graag zelfs.

Het is bovendien niet de bedoeling om deze korting te gebruiken om eigen systemen van 2e, 3e, ... kind te vervangen. Bieden jullie een korting aan grote gezinnen? Schitterend, maar blijf dit wel doen vanuit een eigen systeem. Anders zou het wel eens kunnen zijn dat we onze korting moeten afschaffen ... 

Je kan trouwens zelf makkelijk een bijdrage leveren! 
Zin om verder te gaan dan kortingen aanbieden en zelf een project te ondernemen? Lees verder over het SOMfonds!

SOMfonds - korting op materiaal, kampen, activiteiten...

Stel dat je een kind of jongere een korting gaf via SOMkort. Maar telkens opnieuw zie je dat hij/zij consequent niet opdaagt bij betalende activiteiten. Of op weekends of kamp... Wat doe je wanneer een jongere 'weer maar eens' geen stapschoenen of slaapzak bij heeft?

Juist... Wij weten ook wel dat het aanbieden van een korting op het lidgeld aan bepaalde kinderen en jongeren niet zal volstaan. Daarom is er SOMfonds, dat een stapje verder gaat dan SOMkort. Dit fonds bestaat uit twee onderdelen: SOMfonds en SOMfonds+. Beiden staan helemaal in het teken van de ondersteuning van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren.

Interne solidariteit

We geloven er bij FOS Open Scouting in dat interne solidariteit een reflex is. Maar we kunnen ons ook inbeelden dat het eens wat moeilijker gaat: een (veel te) dure nieuwbouw, een scoutsfuif die al eens wat verlies draait... Er kunnen altijd omstandigheden zijn waarom het voor een eenheid moeilijk is om financieel rond te komen. Om te voorkomen dat maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren daar eerst het slachtoffer van worden en wegens gebrek aan financiële ondersteuning afvallen is er SOMfonds.

SOMfonds

Merken jullie dat een bepaald kind of jongere het financieel moeilijk heeft om mee te draaien in de werking? En kunnen jullie door omstandigheden moeilijk of onvoldoende beroep doen op eigen middelen om het kind of de jongere extra te ondersteunen? Dan is jullie nationale koepel bereid om tot één derde van de kosten bij te springen indien de eenheid dit ook doet. Aan de hand van deze brief kan je de ouders informeren over het bestaan van SOM.

Afhankelijk van het aantal kinderen en/of jongeren kennen we jullie een bedrag toe dat jullie zo goed als vrij mogen spenderen ter ondersteuning (vb €150 per persoon die je zelf verdeelt over inschrijving, weekends, kamp, extra materiaal, ...) 

Het enige wat je moet doen is het formulier invullen en opsturen naar [email protected]. Lees ook nog even de voorwaarden.

SOMfonds+

Steun voor meer acties rond diversiteit

Het is niet omdat we jullie een korting op lidgeld aanbieden én het mogelijk maken om kinderen en jongeren individueel extra te ondersteunen dat ze zich opeens massaal zullen inschrijven. De realiteit leert ons dat kinderen en jongeren in kwestie hun weg zeer moeizaam vinden naar de jeugdbewegingen of ander jeugdwerk.

Om jullie aan te sporen eens buiten de cocon van jullie lokaal en terrein te werken en jullie te ontpoppen tot actief breeddenkende scouts en gidsen bieden we jullie SOMfonds+ aan.

Het kan voor je eenheid of tak heel leuk zijn om eens op 'losse basis' kennis te maken met maatschappelijk kwestbare kinderen en jongeren. Nog leuker is om samen een activiteit te organiseren: een voetbaltornooi met jongeren uit de buurt, een pannenkoekenbak met kinderen uit een sociale woonwijk, seniors een spel laten bedenken voor of met leeftijdsgenoten met een beperking, ... Of willen jullie misschien eens een brochure laten maken die jullie werking voorstelt in het Arabisch? Tja, het leven is aan de durvers ... !

Het enige wat je moet doen is een mail sturen naar [email protected] om je voorkeuren en interesses aan te geven. De stafmedewerker helpt jou verder met het inplannen en uitwerken van je activiteit.

Voorwaarden SOMfonds

Het spreekt voor zich dat we jullie zo goed mogelijk willen ondersteunen, maar we zullen dit uiteraard niet doen door geld door ramen en deuren te smijten. Daarom hier even de SOMfonds-voorwaarden:

  1. SOMfonds is uitdrukkelijk gericht op de ondersteuning of ontmoeting met kinderen en/of jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie: kinderen en jongeren in armoede, anderstalige nieuwkomers, kinderen en jongeren met een fysieke en/of mentale beperking, ...
  2. We zullen jullie nooit om een super complexe boekhouding vragen, maar willen jullie wel vragen om ons via het aanvraagformulier kort uit te leggen waarom het voor jullie moeilijk is om aanspraak te maken op interne solidariteit.
  3. Na afloop van een individuele ondersteuning of project ontvangen we graag een klein verslag: wat ging goed, wat kan beter, waar spendeerden jullie het budget aan, ... Dit kan ons alleen maar helpen om het SOMfonds verder te ontwikkelen en op punt te stellen.
  4. Het bedrag dat we samen overeenkomen wordt enkel uitbetaald op rekening van de eenheid of vzw, niet op die van natuurlijke personen (zoals een eenheidsleider).
  5. De uitgaven verlopen conform de werking en geest van FOS Open Scouting. Het fonds is er niet om leiding te betalen, infrastructuurwerken te laten uitvoeren.

Het zou super tof zijn moesten jullie aan het verslag wat beeldmateriaal voorzien: een filmpje, een aantal foto's,... Daarnaast zullen we misschien om een klein interview vragen. Waarom? Om jullie ervaring te delen met andere eenheden en misschien een vonk te laten overslaan, maar ook om jullie inspanningen goed in de verf te zetten.

Jullie mogen voor beide fondsen tegelijk een aanvraag indienen! We bekijken samen wat mogelijk is! Aanvragen mogen gedurende het hele jaar gebeuren.

Centjes voor solidariteit op maat

Eén van de eerste vragen die bij jullie opkomt wanneer jullie SOM bekijken is wellicht waar de centen vandaan komen? Financiële middelen toveren we tot op vandaag helaas niet uit onze mouw: SOMkort en SOMfonds worden dan ook door heel wat verschillende partijen gespijsd!

In eerste instantie is er het landelijk secretariaat. Naast algemene aandacht voor diversiteit en maatschappelijke kwetsbaarheid willen we nog een extra steentje bijdragen: een stuk van SOM wordt rechtstreeks door ons betaald.

Maar er is natuurlijk pas sprake van solidariteit wanneer iedereen een inspanning doet: over de breedte maar ook buiten de grenzen van onze organisatie. Door simpelweg een bedrag naar keuze over te schrijven op de SOMrekening kunnen sympathisanten, enthousiastelingen, maar ook jullie als eenheid een bijdrage leveren!

Zelf een bijdrage leveren? Neem contact op met [email protected]

Niet gevonden wat je zoekt?

Zoeken