Je bent hier:

Gepost op
in
kamp
In mei gingen we voor Plastic Vrij!
Maar een echte scout doet daar liefst ook juli en augustus bij!
Hier alvast enkele tips om op de kampen jullie plastiekberg te beperken.

Koop koekjes in grote verpakkingen.

Er gaat een hele hoop nutteloos plastic rond de koekjes. In lunchpakketten voor de hiking kan je de koek inpakken in papieren zakjes of meegeven in de brooddoos. En nog beter; een lekker stukje fruit meegeven als vieruurtje! 

Koeken

Hergebruik jouw sjortouw! 

Sisal en zeker polypropyleen kunnen enkele jaren meegaan.
Voor het kamp kan je het sjortouw in de juiste lengte snijden, afbranden en voorzien van een kleurcode. 

sjortouw

Koop geen plastic flessenwater!

Vraag aan de boer waar je drinkbaar kraanwater kan vinden en vul jouw bidons/veldflessen op. Op trektocht vind je in de dorpen vaak waterkraantjes (meestal in de buurt van de kerk). 

drinkwater

Drink uit herbruikbare bekers!

Herbruikbare bekers zijn geen hype! Ze zijn nodig om de bergen plastic te verminderen. 
Wist je dat je herbruikbare bekers kan ontlenen voor jouw bezoekdag/evenement via de uitleendienst van het nationaal secretariaat?  

herbruikbare bekers

Koop jullie 'saucissen en patatten' rechtstreeks bij de boer! 

Lokaal kopen is zeker niet de duurste optie! Vraag na bij de boer waar je in de buurt terecht kan. In de meeste gevallen kan je ook vragen naar een 'hoeveelheidspromo'. Zo ontloop je niet enkel het teveel aan plastic verpakkingen in de supermarkt maar steun je ook de lokale bevolking. WIN WIN !!

koop lokaal

Ga zorgvuldig om met het materiaal. 

Stel een verantwoordelijke aan in elke tak die erop toeziet dat al het materiaal op de juiste manier gebruikt en opgeborgen wordt. Het materiaal dat je aankoopt is normaal van zeer degelijke kwaliteit en kan met zorgvuldig gebruik lang meegaan.

draag zorg voor materiaal

Plasticvrij kampsouvenir!

Een leuk kamp-aandenken is een must! Maar dit hoeft daarom niet de zoveelste pet zijn. Er zijn ook ecologische gadgets! Een bamboe-tandenborstel? Een herbruikbare drinkfles? Of wees creatief en maak zelf een aandenken met de leden. 

duurzaam aandenken

Koop jullie zepen en zonnecrèmes in grote verpakkingen. 

Je kan in grote verpakkingen ecofriendly zepen en andere producten aankopen. Dit is beter dan elk lid zijn eigen fles shampoo mee te laten nemen. Eventueel kan je deze lijn doortrekken naar zonnecrème. Klaar voor een smeerketting op kamp? Sharing is Caring!
De FOS SHOP doet dit jaar een groepsaankoop voor Biotop-zepen. Meer info hierover krijgen jullie binnenkort :-) 

zonnecreme

 

Er zijn ongetwijfeld nog meer tips and tricks om het plastiekverbruik op kamp te verminderen en bij te dragen aan het milieu! Deel deze tips met elkaar!

En moeten jullie dan toch wat plastiek wegsmijten? Sorteren en recycleren moet je doen! In Walloni√ę zijn er verschillende recyclage-regels. Vraag na bij de boer hoe het in zijn werk gaat.¬†