Je bent hier:

Wat?

De Afrikaanse varkenspest is sinds het najaar van 2018 uitgebroken in het zuiden van de provincie Luxemburg. De varkenspest heeft voor ons als mens geen schadelijke gevolgen maar wij kunnen het wel zeer gemakkelijk verspreiden (via vervoer, kledij, schoenen,…).


Gevolgen voor het zomerkamp 2019 en verder?

De uitbraak gaat ook gepaard met een paar ongewenste gevolgen voor jullie, de eenheden. Alles hangt af van waar jullie (zomer)kamp plaatsvindt. Het gebied waar de Afrikaanse Varkenspest zich bevindt, kan je op deze kaart terugvinden. 
De getroffen eenheden voor 2019 zijn reeds op de hoogte gesteld. 
Volg extra updates hier.

Dat gebied blijft hoogstwaarschijnlijk geïnfecteerd voor 2020 én misschien zelfs 2021. Het principe is dat de geïnfecteerde zone tot 9 maanden na datum nog steeds geïnfecteerd kan zijn, het duurt 9 maanden voor het virus verdwenen is. Dat wil zeggen dat men telkens wanneer men een nieuw geïnfecteerd everzwijn vindt met 9 maanden vooruit kijkt om toegang tot de zone te verbieden.

Er zijn 4 zones afgebakend met elk hun specifieke maatregelen: 

  • De rode kernzone (moet nog aangeduid worden op de kaart)

Hier is er een verbod op bostoegankelijkheid en een verbod op jeugdkampen. Wat wil zeggen dat je opzoek zal moeten gaan naar een nieuwe kampplaats. Geen paniek, contacteer ons gerust om jullie uit de nood te helpen!

  • De paarse bufferzone

In deze zone is er een verbod op bostoegankelijkheid en zal je hoogstwaarschijnlijk opzoek moeten gaan naar een nieuwe kampplaats. Het kamp kan doorgaan indien de kampbaas of terreinuitbater een toestemming aanvraagt voor jullie kamp. Check dus zeker of de kampuitbater beschikt over deze goedkeuring. Hier vind je extra informatie.

  • De zwarte versterkte observatiezone

In de zwarte zone is het toegestaan om in de bossen te gaan hoewel er vermoedelijk toch bossen zullen afgesloten worden. Het kamp kan doorgaan indien de kampbaas of terreinuitbater een toestemming aanvraagt voor jullie kamp. Check dus zeker of de kampuitbater beschikt over deze goedkeuring.

  • De blauwe waakzaamheidszone

Hier is in principe geen gevaar voor bossen te betreden en kan het kamp eventueel doorgaan. Ligt je kampplaats toch dichtbij de paarse zone? Dan is het wel zo dat er extra controles kunnen plaatsvinden en sommige bossen niet toegankelijk zullen zijn.


Zoektocht naar een nieuwe kampplaats

Er zijn verschillende websites waarop je kan zoeken:

  • opkamp.be
  • jeugdverblijven.be 
  • votrecamp.be
  • atoutscamps.be
  • mil.be

Ook diegene die getroffen worden in 2020 kijken best uit naar een alternatieve kampplaats.

 

Buitenlands kamp

Ook in het buitenland zijn er gebieden waar de Afrikaanse Varkenspest heerst en er besmettingsgevaar is. Dit kan je hier bekijken.

 

Heb je nood aan meer informatie of hulp om te zoeken?
Mail: [email protected]
Telefoon: 09/245.45.86
 

Niet gevonden wat je zoekt?