Je bent hier:

Ambulante handel?

We begrijpen hieronder het verkopen van goederen die doorgaan buiten een vaste verkoopruimte. Dus wanneer je zaken deur-aan-deur verkoopt of op een marktje om de eenheidskas te spijzen val je onder deze regelgeving.

Vrijgesteld maar...

Als scoutsgroep ben je (samen met alle andere jeugdverenigingen) al sinds 2006 vrijgesteld van de administratieve verplichtingen verbonden aan deze wetgeving. Wanneer je dus je eenheidskas wil spijzen door eens aan het lokaal producten te verkopen die mensen direct mee naar huis kunnen nemen, of van deur tot deur gaat, hoef je niets te melden, aan te vragen of te verantwoorden.

Maar je moet wel met de volgende zaken rekening houden:

  • Je mag logischerwijs niet uit persoonlijk winstbejag handelen. De ambulante verkoop dient rechtstreeks ten goede te komen van de eenheid.
  • Alle leden en leid(st)ers die zaken helpen verkopen dienen herkenbaar te zijn als lid van jullie eenheid. Vraag dus steeds dat iedereen in uniform komt helpen.
  • Deze ambulante verkopen mogen slechts 'occasioneel' gebeuren. Je kan dus gerust enkele keren per jaar "aan ambulante handel" doen maar zeker niet wekelijks.

Let er ook mee op dat als je etenswaren verkoopt je rekening moet houden met hygiƫnevereisten en dergelijke. Als je wafels zou bakken om te verkopen valt dit enkel onder deze wet indien het de bedoeling is dat deze thuis worden opgegeten (en dus niet aan het lokaal bijvoorbeeld).

De wet?

De vrijstelling voor jeugdverenigingen is opgenomen in het KB van 24 september 2006 betreffende de uitoefening en de organisatie van ambulante activiteiten.

"is de verkoop toegelaten zonder voorafgaande goedkeuring, wanneer deze door jeugdverenigingen georganiseerd wordt die erkend en gesubsidieerd worden door de bevoegde overheden"

Niet gevonden wat je zoekt?

Search