Je bent hier:

Als organiserende en toezichthoudende leid(st)er ben je verantwoordelijk voor het wel en wee van je leden. Je bent echter enkel aansprakelijk indien blijkt dat je je niet als een ‘goede huisvader’ hebt gedragen. Bij een ernstig ongeval kan men dus nagaan of een redelijke en verantwoordelijke leid(st)er (= de ‘goede huisvader’) in jouw plaats net hetzelfde zou gedaan hebben.

Is dit niet het geval, dan houdt dit in dat de verzekering dan niet aanvullend tussenkomt in de medische kosten, noch bij het uitbetalen van een schadevergoeding. In dat geval kan je dus persoonlijk aansprakelijk worden gesteld. Maar dit is enkel het geval indien je echt een fout maakte tegen het goede huisvaderprincipe, én dat door deze fout iemand werd gekwetst of schade werd berokkend, én dat deze ‘schade’ veroorzaakt werd door deze fout.

Geen paniek echter, gebruik gewoon je gezond verstand en bereid je activiteiten goed voor. Doorgaans neemt elke leidingsploeg hierin voldoende verantwoordelijkheid op. In de realiteit gebeurt het dan ook bijna nooit dat leid(st)ers van een jeugdbeweging vervolgd worden.

Mocht het je jammer genoeg toch overkomen, dan kan je je beroepen op onze rechtsbijstandverzekering. Hiermee kan je o.a. advocaten of experts inschakelen om te zorgen dat je optimaal je rechten kan verdedigen.
Dit is uiteraard enkel het geval voor fouten die voorkomen uit onvoorzienigheid of nalatigheid. De fout mag dus niet opzettelijk gepleegd worden. Is die fout dus het gevolg van criminele feiten, dronkenschap of middelengebruik dan draag je zelf de volledige verantwoordelijkheid (= strafrechtelijke aansprakelijkheid).

 

Niet gevonden wat je zoekt?

Search