Scouting & guiding internationaal

Foto: Pascale Vandersmissen (Roverway 2009)

Stel: je bent op reis en raakt op de bus aan de praat met een internationaal gezelschap. Jordan komt uit Canada, Mai uit Thailand, David uit Oeganda en Dani uit Tjechië. Je vertelt hen over je leven en je hobby’s in België. Uiteraard vertel je dat je hart in het weekend bij de scouts ligt. Zowel Jordan, Mai, David als Dani zullen instemmend knikken, want ook in hun land gaan duizenden kinderen en jongeren wekelijks naar de scouts. Ze weten waar je het over hebt. En misschien zitten ze zelf wel in een scoutsgroep, want 40 miljoen  jongeren zijn lid van een scouts- of gidsengroep! Da’s niet niks!

Scouting & guiding is zo internationaal als maar kan. Lord & Lady Baden-Powell stichtten in 1907 scouting & guiding in de UK. 104 jaar later is scouting & guiding in meer dan 160 landen terug te vinden. Al deze federaties - en dus ook de lokale groepen - hebben een gemeenschappelijke basis, eenzelfde oorsprong.

Familie hebben over de hele wereld heeft zo zijn voordelen. Speciaal voor jou, een kleine lijst:

• Familie bezoeken, het is een absolute must. Zelfs al wonen ze in het buitenland! Misschien kan je bij een scoutsgroep blijven slapen, tonen ze je de stad of kan je tenminste op wat tips rekenen. Scouts en gidsen zijn solidair met elkaar. Couchsurfing? Dat doen wij gewoon toch al jaren!
  • Die bezoekjes werken in twee richtingen. Wereldwijd zijn er heel wat scouts en gidsen die geïnteresseerd zijn hoe jij en je eenheid de dingen aanpakken. Nodig scouts en gidsen uit en wie weet steek je er ook wel wat van op! (Neem zeker een kijkje op de internationale pagina 'De wereld op bezoek')
  • Het begrip ‘scouting’ roept wereldwijd beelden op. We hebben een gedeeld imago. Het nadeel is dat je vaak met clichés hebt af te rekenen, maar de voordelen zijn veel groter. Onze (h)erkenning is simpelweg onbetaalbaar!
  • Size does matter! Wereldwijd zijn er 40 miljoen scouts en gidsen. Zo’n grote jeugdbeweging kan je moeilijk negeren. Het geeft ons de kans om als jongeren van over de hele wereld onze stem te laten horen, en ons samen achter bepaalde thema’s te scharen. Op Thinking Day (22/02) bijvoorbeeld werken alle federaties die aangesloten zijn bij WAGGGS rond 1 thema. Zo klinkt onze stem veel luider, en kan onze wereldbeweging haar argumenten kracht bij zetten.
  • Onze grootschaligheid heeft ook andere voordelen. Zo organiseren zowel de wereldbeweging WOSM, WAGGGS als individuele federaties vaak evenementen waar ze de hele wereld of een (regionaal) deeltje op uitnodigen. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk de Wereldjamboree, maar daarnaast zijn er jaarlijks nog honderden andere kampen en bijeenkomsten. Neem hier een kijkje wat er in de komende jaren op het programma staat. Deze lijst is een selectie van onze Internationaal Commissarissen. Zij filterden er de haalbare en interessante kampen uit.
  • Onze gemeenschappelijke grond geeft ons ook de kans om de producten, verhalen & methodieken van andere federaties te gebruiken. Uiteraard zijn er bepaalde federaties die een andere visie hebben op het project, maar er zijn er evenveel met een blik in dezelfde (bvb. pluralistische) richting.
  • Daarom gluren we vaak bij die buren. We hoeven het warm water niet uit te vinden. Als de scoutsbeweging van Portugal een uitstekend systeem heeft ontwikkeld om je pedagogische visie te herzien, dan kloppen we gewoon bij hen, gaan rond de tafel zitten en leren van elkaars best practices.