×
Let op: Om de gebruikservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

SOMkort

Voor sommige ouders is inschrijvingsgeld nét een stap te veel om hun kind bij jullie in te schrijven. Voor andere ouders is het misschien niet mogelijk om het hele bedrag te betalen. Om jullie te helpen deze ouders toch te overtuigen hun spruit bij jullie in de eenheid in te schrijven - zónder zorgen voor de eenheidsfinanciën - is er SOMkort.

Wat?

Een korting die FOS nationaal aanbiedt op het officiële lidgeld: een derde. Dus: 10 euro in plaats van 29 euro. 

Hoe vraag je de korting aan?

Duid bij inschrijving van het lid in kwestie in KEEO simpelweg bij verzekering aan dat het - volgens jullie - gaat om een lid dat recht heeft op SOMkort. Automatisch rekent FOS nationaal maar de helft van het officiële lidgeld voor dit lid aan. 

Wie heeft er recht op? 

Solidariteit op Maat is een systeem dat werkt op vertrouwen. Jij maakt, samen met je leidingploeg, de beslissing wie volgens jullie recht heeft op de korting. Jullie kennen de leden toch het best? 

Maar hoe weet je nu wie nood heeft aan de korting? Da's niet altijd zo makkelijk. Natuurlijk vragen we geen loonbriefjes of andere harde bewijzen aan de ouders. 't Is trouwens niet aan ons om uit te maken of een alleenstaande moeder met één kind het financieel écht moeilijker heeft dan een koppel tweeverdieners met vier bengels. Praat met de ouders, informeer ze over het systeem en vraag of ze ergens nood aan hebben*

* TIP: Vraag bij inschrijving naar een klever van het ziekenfonds. Elke klever, onafhankelijk van het ziekenfonds, bevat een code. Eindigt die code op 1? Dan heeft die persoon een omnio-statuut, wat wijst op een kwetsbare positie. Makkelijk en discreet. Meer info? 

Informeer!

Onbekend maakt onbemind. Informeer ouders in het begin van het scoutsjaar over SOMkort via een infoavond, tijdens huisbezoeken en/of met een eenvoudige brief. Leg flyers, folders en posters van SOM klaar of deel ze uit. Je kan ouders voor of na een vergadering ook even apart nemen en hen nog eens wijzen op de voordelen van de korting. Maak hierbij gebruik van zinnen als "ik wil me niet moeien, maar ik zie dat u eigenlijk recht heeft op een extra korting" of "ik weet niet of u dit al kent, maar ...". Op die manier creëer je een positieve sfeer. Informeer iedereen in alle openheid, zo wijs je niemand met de vinger. 

Een voorbeeld

Jolien en Karel zijn beiden lid van de Goudvis. Ze komen al enkele jaren naar de scouts, maar hun ouders kregen het deze zomer door omstandigheden financieel een pak moeilijker. Ze schrijven hun kinderen toch opnieuw in. 

Hoeveel is het lidgeld bij de Goudvis?

Lidgeld Jolien: 46 Euro
Lidgeld Karel: 42 Euro (ligt lager, want hij is het tweede kind
)

Eenheidsleider Filip duidt bij inschrijving in KEEO bij verzekering SOMkort aan voor beide leden.

Tussenkomst FOS Open Scouting: 

Jolien: - 13,50 (helft officiële lidgeld)
Karel: - 13,50 (helft officiële lidgeld)

De ouders moeten nu aan de eenheid betalen: 

Voor Jolien: 32,5 Euro
Voor Karel: 28,5 Euro

Jullie kunnen zelf ook nog een extra inspanning leveren natuurlijk. Misschien kunnen jullie nog eens 1/4 van het bedrag aftrekken en opvangen met de eenheidskas? 
Voor Jolien: 32,5 Euro - 8 Euro = 24,5 Euro
Voor Karel: 28,5 Euro - 7 Euro = 21,5 Euro

FOS Open Scouting online

Thuis in de virtuele wereld. Je kan ons vinden op …

 

WOSM

WOSMWorld Organization of the Scout Movement, de wereldbeweging opgericht door Lord Baden-Powell. 
Meer over WOSM

WAGGGS

WAGGGSWorld Association for Girl Guides and Girl Scouts, de wereldbeweging opgericht door Lady Powell. 
Meer over WAGGGS

Met de steun van

FOS-Shop

De winkel voor al je FOS-basics van uniform tot gamel, maar ook met buitenleven-must-have’s in de rekken. Open op woensdag (14-18u)!

Ga naar de shop