Vloot

Nautische ondersteuning

FOS Open Scouting bestaat voor een vijfde uit seascoutseenheden. Dit zijn net zo goed op en top FOS-groepen die de scoutsmethode toepassen in hun werking, maar zij oefenen simpelweg veel van hun acitivteiten uit op en rond het water.

Zeilen & roeien leer je echter niet vanzelf. Een degelijk training & opleiding is noodzakelijk. De ploeg de Vloot zorgt voor de ondersteuning van de FOS-seascoutseenheden. Hun aanbod bestaat uit drie grote delen

• uitwisseling van ervaring en samenwerking tussen de seascouts-eenheden;
  • organisatie van cursussen specifiek rond seascouting;
  • aanbod van activiteiten en opbouw van expertise rond seascouting (bvb. Blauwe Wimpel).

Vorming

Seascouts en –gidsen zijn welkom op de vormingen van TRAVO, maar kunnen ook vlootspecifieke training gebruiken. In tegenstelling tot TRAVO, geeft de Vloot niet enkel vorming voor leiding. Ook voor de kinderen worden er theoriedagen & cursusweekends georganiseerd:

Activiteiten

Voor de Vlooteenheden zijn er ook specifiek nautische activiteiten waar ze hun verworven vaardigheden en talenten eens breed in de verf kunnen zetten:

• Het VLOT-weekend: een nautisch technisch vormingsweekend voor leiding en nautisch instructeurs
  • Blauwe Wimpel: een overkoepelende wedstrijd voor de varende takken waarin de verschillende federaties strijden tijdens een nautisch gerichte wedstrijd voor, en het woord zegt het zelf, …de “Blauwe Wimpel”.
  • Gele Wimpel: is een wedstrijd gelijkaardig aan de Blauwe Wimpel maar dan voor Welpen van FOS Open Scouting.

De ploeg vrijwilligers

Een groep ervaren seascouts en –gidsen zorgen voor deze ondersteuning.
Om de twee à drie maanden komen de vertegenwoordigers van alle seascousteenheden samen in de Vlootraad. Hier geven ze sturing aan lopende projecten. Alles wat de Vloot doet wordt gecoördineerd door de Vlootcommissaris en zijn Adjunct-Commissarissen, gekozen uit de Vlootraad.
Daarnaast is een Instructeursteam actief dat zich focust op de nautische opleiding en begeleiding van de Vlootinstructeurs.

Mail naar vloot@fos.be

Of bel 09 245 45 86