Commissie eenheden

Meer & betere ondersteuning

Wist je dat er bij FOS Open Scouting een team is dat zich bezighoudt met de ondersteuning van onze 50 eenheden? Bij de Commissie Eenheden – of kortweg de COMMEE – kan je als leiding en (A)EL terecht met al je vragen en problemen over ledenwerving, organisatie van je kamp, pestgedrag bij je bevers en veel meer. Zij staan ook in voor de (A)EL Netwerken.

De COMMEE contacteren? Mail naar wim@fos.be of bel naar het FOS Kantoor op 09 245 45 86 en vraag naar Wim.

Verruim je blik op de (A)EL-netwerken

Ben je als (A)EL benieuwd hoe andere eenheidsleiding het aanpakken in hun eenheid? Kom dan naar de (A)EL-netwerken. Vijf keer per jaar gaat er een netwerk door in je provincie, telkens in het lokaal van een andere eenheid. Ook als geïnteresseerde leiding of toekomstige (A)EL  ben je welkom op een netwerk.

Het thema van de avond bepaal je zelf: totemisatie, jaarplanning, eenheidsraad pimpen, .... Laat het onderwerp op voorhand weten aan de COMMEE en dan gaan we er op het netwerk mee aan de slag.

Wil je iets kwijt aan FOS Open Scouting over een cursus, Saamdagen, Keeo of iets anders? Grijp dan je kans op het netwerk en lucht je hart. Dit is bovendien ook het ideale moment om je eenheidsevenementen aan te kondigen. Zo weten andere eenheden wanneer jullie fuif, spaghettidag of quiz doorgaat en kunnen ze er ook naar toe komen.

Begeleiding en coaching op maat

Wil je als eenheidsleiding gecoached worden om het motivatieprobleem bij je leiding aan te pakken? Of gaan jullie een nieuw lokaal bouwen en zien jullie het bos niet meer door de bomen? Weet je leidingsploeg niet om te gaan met het pestgedrag in hun tak? Dan kan je bij FOS Nationaal terecht voor een begeleiding of coaching of maat. Afhankelijk van het probleem komt een stafmedewerker, de FV en/of een team van nationale vrijwilligers langs bij jou eenheid. Wij komen naar jullie toe of jullie komen naar het FOS kantoor.

FOS Ontpopt: haal meer uit je eenheid

FOS Ontpopt is een tool voor eenheden, waarmee ze hun sterktes en zwaktes kunnen ontdekken. Eenheden kiezen zelf om in FOS Ontpopt te stappen.

FOS Ontpopt start met een bevraging bij leden (vanaf 14 jaar), ouders en (eenheids)leiding. Vervolgens gaat de leidingsploeg aan de slag met de resultaten van de bevraging.

FOS Ontpopt biedt eenheden de kans om hun sterke kanten en ontwikkelkansen te ontdekken. Met de sterke punten gaat de leidingsploeg dan de ontwikkelingskansen van de eenheid aanpakken. Zo zorgen ze samen voor een sterkere eenheid.

Interesse: surf dan naar FOSOntpopt.be voor meer info of mail naar fosontpopt@fos.be.

Noodlijn

Als je als leiding van FOS Open Scouting tijdens een activiteit of op kamp geconfronteerd wordt met een ernstige situatie met je leden of leiding waar je zelf geen raad en daad voor weet, dan kan je de noodlijn bellen. En dat permanent: 7 dagen op 7, 24u op 24, het hele jaar door. Het nummer van de FOS noodlijn is 0473 63 02 80.

Je krijgt iemand van een centrale aan de lijn, die je zo snel mogelijk in contact brengt met iemand van FOS Nationaal. Ook al is dat midden in de nacht: hij of zij is daar om het probleem samen met jou zo goed mogelijk op te lossen.

Kampbezoeken

Bezoekjes aan kampen van eenheden worden door de commissie eenheden op touw gezet. Het is voor de leden van de nationale structuur een leuk moment om een 'eenheid aan de slag' te zien. Op die manier blijven we dicht bij onze eenheden staan. Voor de eenheden is zo'n bezoek ook ideaal om hun noden op tafel te leggen. Misschien kan iemand van de nationale structuur hen wel met iets verder helpen. Als dit zo is, dan zorgen de kampbezoekers er wel voor dat die vraag bij de juiste persoon terechtkomt.

Bemiddelingen

Als er een conflict is in de eenheid waar je zelf niet uit raakt kan je vragen dat er iemand van FOS Nationaal langs komt om te bemiddelen tussen de verschillende partijen. Meestal gebeurt dit in het lokaal van je eenheid, maar dit kan ook op neutraal terrein.

Samenstelling

Deze commissie wordt bij voorkeur bemand of bevrouwd door (ex-) eenheidsleiding die mee wil nadenken over manieren om EL’s en AEL’s beter te kunnen coachen en begeleiden in hun taken. En natuurlijk om de werking van de (A)EL-netwerken mee vorm te geven en te versterken.

Ben je een (ex-) (assistent-) eenheidsleid(st)er met zin in meer? Subliem, want we zijn altijd op zoek naar versterking. Spreek gerust Wim, de stafmedewerker eenheden,  aan op een van de verschillende nationale activiteiten of stuur een mailtje naar wim@fos.be