×
Let op: Om de gebruikservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Beleidsplan

FOS Open Scouting heeft – zoals het een goede jeugdbeweging betaamt – een eigen beleidsplan. Om de vier jaar steekt onze beweging de koppen bij elkaar om op basis van onze missie & visie vooruit te kijken naar de volgende vier jaar, een “beleidsperiode”.  Zo bekijken hoe we in die periode zo goed mogelijk de missie & visie van onze organisatie kunnen bereiken. We koppelen hier enkele grote strategische doelstellingen aan. Die splitsen we dan weer op in operationele doelstellingen, met daaronder een heleboel concrete acties.  Dat geheel noemen we een “beleidsplan”.

Een stevige brok werk

Een beleidsplan schrijven is een pak werk. Je moet enkele kundige en enthousiaste mensen rond de tafel krijgen die vooruit kunnen en willen kijken. Wat je in zo’n beleidsplan schrijft, is bepalend voor de toekomstige werking van FOS Open Scouting, en dus ook heel belangrijk. 

De grote lijnen van dit beleidsplan worden op de Algemene Vergadering  voorgesteld. Het is de AV die beslist of dit de weg is die we met FOS Open Scouting willen inslaan. Het zijn dus de eenheden die het laatste woord hebben. Eenmaal de AV de richting heeft gekozen wordt dit plan samen met de nationale ploegen & commissies verder uitgewerkt tot een gedetailleerd plan waar aan elke actie een timing, personeels- en vrijwilligersinzet en een budgettering wordt gekoppeld. 

Op het einde van de rit wordt het beleidsplan nog een keertje voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Het is aan hen om te beslissen of dit een goed beleidsplan is. Zijn de prioriteiten die zij aanvankelijk hebben vastgelegd voldoende gerespecteerd? 

Eenmaal het beleidsplan is goedgekeurd, gebeuren er twee zaken mee. In de eerste plaats wordt het het nieuwe werkdocument voor het Federaal Bestuur dat de lijnen uitzet van wat FOS Open Scouting de komende jaren doet.
Daarnaast wordt ons beleidsplan aangevuld met een hele hoop documentatie en extra toeters en bellen, waarna het wordt ingediend als “beleidsnota” bij de minister van Jeugd. 
Een commissie van experts bekijkt in zijn of haar opdracht ons plan,  wikt en weegt dit lijvige document, bekijkt de begroting en adviseert de minister of de gevraagde budgetten aan ons toegekend moeten worden. Het is dan de minister die uiteindelijk beslist hoeveel middelen aan FOS worden toegekend in de volgende beleidsperiode. Naast een intern werkdocument hangen er dus ook een pak centen vast aan een goed beleidsplan.

Leidraad voor de toekomst

Maar we doen het uiteraard niet alleen voor de centen. Om de zoveel tijd stil staan waar je als beweging heen wil en vooral: hoe je dit wil doen, is geen overbodige luxe. Om onze missie & visie te bereiken, moeten we onze werking constant bijsturen. Ook de maatschappij waarin onze eenheden actief zijn is voortdurend onderhevig aan veranderingen & trends. Wat we nu belangrijk vinden is niet noodzakelijk ‘hot’ in 2017. 

Te downloaden

FOS Open Scouting online

Thuis in de virtuele wereld. Je kan ons vinden op …

 

WOSM

WOSMWorld Organization of the Scout Movement, de wereldbeweging opgericht door Lord Baden-Powell. 
Meer over WOSM

WAGGGS

WAGGGSWorld Association for Girl Guides and Girl Scouts, de wereldbeweging opgericht door Lady Powell. 
Meer over WAGGGS

Met de steun van

FOS-Shop

De winkel voor al je FOS-basics van uniform tot gamel, maar ook met buitenleven-must-have’s in de rekken. Open op woensdag (14-18u)!

Ga naar de shop