Heengaan medestichter F.O.S. Frans Snacken

Gepubliceerd op 22/09/2016 in Landelijk Secretariaat door FOS Beheer. Deel

We vernemen dat Frans Snacken, stichter van 3°-4° FOS Open Scouting De Wilde Eend, overleden is. Ons medeleven gaat uit naar zijn familie en vrienden. Op zaterdag 1 oktober nemen we afscheid van een scouts in harten en nieren. De plechtigheid gaat door om 11u in het crematorium Westlede (Smalle Heerweg 60, 9080 Lochristi).

Medestichter 'Federatie voor Open Scoutisme'

Frans Snacken was niet enkel een stichter van een bloeiende Seascouting-eenheid. Hij lag ook mee aan de basis van FOS Open Scouting vzw. Begin jaren 60 waren er strubbelingen binnen de federatie van de Boy Scouts van België. Frans Snacken – oftewel Kievit – diende halfweg de jaren 60 samen met 3 andere Vlamingen (Jules Demeyer, Dirk De Valckenaere en Roger Grignard) een motie in tot splitsing in twee gescheiden verenigingen.

De Algemene Vergadering van 1964 keurt uiteindelijk een grotere taalautonomie goed voor beide taalvleugels. BSB-GGB blijft bestaan als coördinatieorgaan en is tevens een ontmoetingsplaats voor de federaties die Open Scouting belichamen. Een eigen technisch en administratief bestuur wordt opgericht. Frans Snacken en Jane Vandervelde zijn de nieuwe hoofdcommissarissen voor de Vlaamse taalsectie en een secretariaat wordt geïnstalleerd in Gent op de Elisabethlaan.

Na een jaar wordt het project geëvalueerd. Men kiest voor een nog grotere autonomie met twee aparte vzw’s. Op 23 en 24 april 1966 is de splitsing een feit en verschijnen de nieuwe statuten van de ‘Federatie voor Open Scoutisme’ vervolgens in het Staatsblad.

FOS Open Scouting vzw (de huidige naam van de F.O.S.) is Frans Snacken zeer dankbaar voor zijn pionierswerk uit ons verleden. Moge zijn inzet en gedrevenheid een voorbeeld blijven voor alle huidige Fossers.

re: Heengaan medestichter F.O.S. Frans Snacken

Door Huberta 29/06/17 (8 maanden geleden)

Goede vaart, Kieviet, We houden diepe herinneringen vast aan de Wilde Eend, de tochtjes met de Squirrel, de boeiende bijeenkomsten en onze discussies over kunst. Uw boekje blijft in onze bibliotheek en af en toe komen we elkaar daar nog eens tegen. Hubert

re: Heengaan medestichter F.O.S. Frans Snacken

Door FOS Lange Wapper 29/06/17 (8 maanden geleden)

Alle Lange Wappers bieden hierbij hun oprechte deelneming aan bij het overlijden van 'Kievit'

FOS verliest zonder twijfel één van z'n iconen.

1ste FOS Lange Wapper

re: Heengaan medestichter F.O.S. Frans Snacken

Door geert smeesters 29/06/17 (8 maanden geleden)

medeleven aan allen die kievit heel nauw aan het hart lag.
dank voor de vele en mooie scoutsjaren waaraan hij jarenlang mede voor gestreden heeft.
dank voor de mooie zeiltochtjes op "je schelde"

goede vaart met bolle zeilen,
geert

re: Heengaan medestichter F.O.S. Frans Snacken

Door Mogensen Omer 29/06/17 (8 maanden geleden)

mijn diep medeleven.
Oud eenheidsleider wilde eend

re: Heengaan medestichter F.O.S. Frans Snacken

Door Robert Van Daele 29/06/17 (9 maanden geleden)

Bij deze wens ik mijn oprechte deelneming te melden
aan de familie van Frans Snacken , alsook deze van de
ganse 11 de Fos De Boekaniers.

KATVIS
11 de Fos.

re: Heengaan medestichter F.O.S. Frans Snacken

Door Fons Charels, Anna Christiaen 29/06/17 (9 maanden geleden)

Fidele scout in hart en nieren.Ons medeleven aan Vink,Jan,zijn zus en de familie.Aan Frans, aan het roer, goede vaart.

Vul je gegevens hieronder in of meld je aan

wordt niet getoond

Volg het laatste FOS-nieuws

Schrijf je in op onze rss feed