Boekaniers en De Vleermuis: leukste jeugdbewegingsspel ooit

Gepubliceerd op 25/01/2017 in Eenheden door FOS Beheer. Deel

Afgelopen zomer organiseerden de werkgroep Jeugdbewegingen en Erfgoed van Heemkunde Vlaanderen en tapis plein via de facebookpagina 'De leukste jeugdbewegingstradietie' een zoektocht naar het leukste jeugdbewegingsspel ooit.

Elke jeugdbeweging heeft een spel dat iedereen kent, dat elk jaar op kamp wordt gespeeld, of dat al jarenlang gespeeld wordt tijdens de opening, kortom een spel dat een echte traditie is geworden binnen de groep.

Een jury koos uiteindelijk voor KLJ Hoeleden als winnaar met hun ‘Real life Mario kart-spel’. De tweede en derde plaats gingen naar ‘Dikke Bertha’ en ‘het blaaspijpspel’ van respectievelijk 11de FOS Boekaniers en de 200e FOS Open Scouting De Vleermuis.

Tweede plaats

De tweede plaats gaat naar … DIKKE BERTHA! Dit spel werd ingediend door 11de FOS Boekaniers, Chiro Arika en Scouts Beersel, maar de uitleg van Eva Vandenhende van 11de FOS Boekaniers overtuigde de jury het meest:

“Ik ben Levenslustige Arasari van de 11e-22ste FOS De Boekaniers uit Brugge. Wij willen het spel Dikke Bertha vereeuwigen omdat dit een klassieker is én blijft. We spelen het altijd en overal, op het water, tijdens een stadsspel, in de bossen, op een wandeltocht, in het gebouw, o v e r a l ! Het is een kort maar krachtig spel waar onze leden zich elke activiteit aan mogen verwachten.

Dikke Bertha gaat als volgt: we zetten één iemand in het midden, de rest staat op een rij aan de ene kant van het veld en de bedoeling is dat ze de overkant bereiken zonder door de middelste persoon opgehoffen te worden (volgens mij is dit geen juiste vervoeging van het werkwoord opheffen maar ik vind het nog mooi klinken). Wanneer je dus bent opgehoffen dan word je ook dikke Bertha en moet je helpen personen opheffen.

Dit spel kan je in duizenden variaties gieten en bereikt grappige hoogtepunten wanneer ze proberen de leiding op te heffen. Het is een goeie opwarming en wij bij de Boekaniers zijn alvast overtuigd van het eeuwigheidsgehalte van dit spel! We durven zelfs te spreken van DE scoutsklassieker der scoutsklassiekers.”

Derde plaats

De derde plaats gaat naar het BLAASPIJPSPEL. Dat werd door verschillende jeugdbewegingen ingediend, maar de jury vond de toelichting van Mara Vandevelde van de 200e FOS Open Scouting De Vleermuis het leukst:

“Ons leukste spel binnen FOS De Vleermuis is het blaaspijpjesspel. Het is een scoutesque paintball. Je zorgt voor pvc-buisjes, bloem en water. Met de bloem en het water kun je deeg maken voor de kogels. Daarna is het blazen en proberen om je tegenstanders te ‘doden’. We doen dat al min. 10 jaar! Het is leuk omdat het spannend en avontuurlijk is! Een écht scoutsspel dus!”

Vul je gegevens hieronder in of meld je aan

wordt niet getoond

Volg het laatste FOS-nieuws

Schrijf je in op onze rss feed